Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Mons. Koren predvodio obred blagoslova prve adventske svijeće

Obred blagoslova i paljenja prve adventske svijeće na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića 27. studenoga predvodio je kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića. Obraćanje mons. Korena donosimo u cijelosti:

Blagoslov obnovljene crkve Sv. Katarine u Zoljanu

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 25. studenoga u mjestu Zoljan, filijali Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama, euharistijsko slavlje svetkovine sv. Katarine Aleksandrijske, zaštitnice crkve i mjesta,te je blagoslovio obnovljenu crkvu.

Nadbiskup Devčić upalio prvu adventsku svijeću na Koblerovom trgu u Rijeci

Skromnije nego dosadašnjih godina, ali svečano i dostojanstveno, paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na Koblerovom trgu, grad Rijeka je zakoračio u došašće. Upalio ju je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je vjernicima kazao da četiri adventske nedjelje simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je, prema Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do dolaska Krista.

Ponovno otkazana procesija s Crnim Nazarećaninom

Glasovita procesija s kipom Isusa Krista, poznatog pod imenom Crni Nazarećanin, koja u Manili okupi milijune vjernika, i ove je godine otkazana zbog pandemije koronavirusa, prenosi agencija Kathpress.

Započeo simpozij o životu i djelu majke M. Amadeje Pavlović

U prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu u subotu 27. studenoga započeo je znanstveni simpozij o temi „Mulier fortis: Život i djelo majke M. Amadeje Pavlović“, povodom 50. obljetnice njezine smrti (1971.-2021.), koji su organizirali Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Hrvatska provincija Milosrdnih sestara sv. Križa.

Papa: Giàvera Festival pridonosi širenju kulture prihvata

Papa Franjo primio je 27. studenoga sudionike i organizatore 26. Giàvera festivala, događaja koji kroz umjetnost, razgovore i svjedočanstva promiče dijalog i susret među narodima i kulturama, i pozvao ih da svoje iskustvo stave na raspolaganje dobroj politici kako bi pomogli onima koji imaju odgovornost u upravljanju da donose odluke koje sjedinjuju zdrav realizam s poštovanjem ljudskoga dostojanstva, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papin program za božićne blagdane

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u subotu 27. studenoga kalendar liturgijskih slavlja koja će za božićne blagdane predvoditi papa Franjo.

VIDEO Papa: Zajedno prevladati krizu

Papa Franjo uputio je video-poruku stanovnicima Cipra i Grčke, koje će pohoditi od 2. do 6. prosinca, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa primio albanskoga premijera

Papa Franjo primio je u subotu 27. studenoga u apostolskoj palači u Vatikanu predsjednika albanske Vlade Edija Ramu (57), priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Humanitarna  izložba za misije na Pojišanu

U organizaciji Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije vanjskih suradnika sestara Služavki Maloga Isusa, pod vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić otvorena je 26. studenoga izložba za misije na Haitiju, Boliviji i Tanzaniji. Ta se izložba priređuje već više od 20 godina.

Proslavljeno 20 godina Skaca Palma

Studentski katolički centar Palma (Skac) proslavio je dva desetljeća djelovanja u petak 26. studenoga slavljem mise u potresom ranjenoj bazilici Presvetoga Srca Isusova u Zagrebu.

Svečana akademija i otvorenje izložbe o 10. obljetnici mučeničke smrti s. Lukrecije Mamić

U okviru obilježavanja 10. obljetnice mučeničke smrti s. Lukrecije Mamić, SM, u organizaciji Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, Misijskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i sestara službenica Milosrđa u petak 26. studenoga 2021. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održana je svečana akademija te je otvorena prigodna izložba, izvijestio je TU Splitsko-makarske nadbiskupije.

Provincijal Šteko o imenovanju mons. Cavallija za apostolskog vizitatora

Izjava provincijskog ministra Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja blažene Djevice Marije fra Miljenka Šteke povodom imenovanja mons. Alde Cavallija apostolskim vizitatorom s posebnim ovlastima za župu Međugorje na raspolaganju Svetoj Stolici, 27. studenoga 2021., objavljena na službenoj provincijskoj stranici.

U Osijeku održana trodnevnica uoči svetkovine Gospe od Čudotvorne medaljice

Za proslavu svetkovine Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice (27. studenoga), u samostanskoj kapelici Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice Hrvatske provincije Marijinih sestara u Osijeku pripremalo se devetnicom te bližom pripravom u trodnevnici koju je predvodio vlč. prof. dr. Ilija Dogan, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije: Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je poruku naslovljenu „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno prihvatljivo?!“ koju prenosimo u cijelosti.

Poslanica Galaćanima – 15. Ne dajmo da nas umor svlada

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 10. studenoga 2021.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Traditionis custodes

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje o uporabi rimske liturgije koja je prethodila obnovi iz 1970. godine

Antiquum ministerium

Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnoga svećenika Franje kojim se uspostavlja služba katehete, 11. svibnja 2021.

Izjava Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj o Prijedlogu rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena

Vijeće HBK za život i obitelj na sjednici 11. svibnja dotaknulo se i Izvješća o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena izvjestitelja Freda Matića, eurozastupnika iz Hrvatske, koje je toga dana usvojeno na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM) te upućeno u daljnju proceduru.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o takozvanom „Matićevom izvješću“

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ objavila je 23. lipnja Izjavu s osvrtom na takozvano „Matićevo izvješće“. Izjavu, koju potpisuje predsjednik Komisije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu povodom Ignacijeve godine

Donosimo cjeloviti prijevod Dekreta Apostolske pokorničarne kojim se povodom Ignacijeve godine dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19

Bilješka o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19 Kongregacije za nauk vjere od 21. prosinca 2020.

1/11

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK