Budi dio naše mreže
Izbornik

IZDVOJENO

Pismo nadbiskupa Puljića svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo svećenicima i vjernicima Zadarske nadbiskupije s određenim poticajima u kontekstu pandemije koronavirusa, tijekom pastoralne 2020./21. godine. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Pismo nadbiskupa Barišića svećenicima, redovnicima i redovnicama u svezi s opasnošću od zaraze koronavirusom

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Nadbiskup Puljić u Argumentima HKR-a: Crkve nisu, niti će biti zatvorene

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 19. listopada gostovali su zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, svećenik Riječke nadbiskupije dr. med. Đulijano Trdić i psihijatar dr. sc. Miro Jakovljević. Razgovarali su o odnosu medicine i vjere u vrijeme koronavirusa.

Susret predstavnika Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade RH

Nakon susreta predstavnika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak, 19. listopada, Služba za odnose s javnošću Vlade i Tiskovni ured HBK izdali su zajedničko priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Predstavljen zbornik „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“

Zbornik „Laudato si’! Kako mijenjati stil života?“ urednika prof. dr. sc. Stjepana Balobana i doc. dr. sc. Dubravke Petrović Štefanac predstavljen je u ponedjeljak 19. listopada u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu, u organizaciji Kršćanske sadašnjosti i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Pandemija covida-19 kao milosno vrijeme za obiteljski pastoral

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj održana je u srijedu 7. listopada, a u četvrtak 8. listopada održan je sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Nuncij Lingua pohodio Jasenovac i Staru Gradišku

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua započeo je 14. listopada svoj dvodnevni boravak u Požeškoj biskupiji o 23. obljetnici njezine uspostave i prigodom svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale.

Apostolski nuncij Lingua predvodio misno slavlje u Požegi na blagdan sv. Terezije Avilske

Na svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi, u četvrtak 15. listopada, svečano euharistijsko slavlje u katedrali predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, kanonicima požeškog Stolnog kaptola, svećenicima Katedralnog arhiđakonata te vjernicima grada Požege.

1/8

Novosti

Aktualno

50. obljetnica kanonizacije sv. Nikole Tavelića

Peti petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na peti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca večernju misu predslavio je voditelj filijalne zajednice sv. Nikole Tavelića Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak.

Novi broj Glasnika Svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku „Svetac“

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića izdalo je novi – sedmi broj glasnika „Svetac“ s nadnevkom od listopada 2020., a glavna tema je proslava velikog jubileja – 50. godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

Četvrti petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku 9. listopada proslavljen je četvrti dan priprave (9 uzastopnih petaka) za blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca (14. studenoga).

Treći petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

U Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na spomendan svetih Anđela čuvara, u petak 2. listopada, nastavljena je velika devetnica uoči blagdana sv. Nikole Tavelića.

U Šibeniku započela velika devetnica uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na spomendan sv. Josipa Copertinskoga, 18. rujna, misom koju je predslavio fra Josip Ivanović proslavljen je prvi petak velike devetnice uoči svečevog blagdana.

Proslavljena pedeseta obljetnica kanonizacije Nikole Tavelića

Pedeseta obljetnica kanonizacije Nikole Tavelića proslavljena je u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku misnim slavljem koje je na Trgu Ivana Gorana Kovačića uz svečevo Nacionalno svetište predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Misnice sv. Nikole Tavelića

Trideset i tri misnice sv. Nikole Tavelića, skrojene u radionici Drvenkar, stigle su u svečevo šibensko svetište, a u povodu skore nacionalne proslave 50. obljetnice Tavelićeve kanonizacije u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku.

Jeruzalem i Šibenik povezani u duhu

Franjevački kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton, OFM na 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića i drugova, 21. lipnja, slavio je misu u Jeruzalemu.

Pismo kustoda Svete zemlje prigodom proslave 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića

U Šibeniku je u nedjelju 21. lipnja svečanim misnim slavljem proslavljena pedeseta obljetnica kanonizacije sv. Nikole Tavelića (1970. – 2020.). Tim povodom biskupima članovima Hrvatske biskupske konferencije, rektoru Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, subraći Prvog franjevačkog reda i TOR-a te redovnicima i redovnicama i braći i sestrama hrvatskog naroda pismo je uputio kustod Svete zemlje fra Francesco Patton, OFM.

Predstavljeno prigodno izdanje poštanske marke s likom sv. Nikole Tavelića

U klaustru samostana sv. Frane u Šibeniku u subotu, 20. lipnja predstavljeno je prigodno izdanje poštanske marke s likom sv. Nikole Tavelića u izdanju Hrvatske pošte.

U Šibenik stigao kip sv. Nikole Tavelića

Na prostoru gdje će se u nedjelju 21. lipnja s početkom u 10 sati održati svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije Nikole Tavelića postavljen je svečev kip. 

Kip sv. Nikole Tavelića u parku ispred dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu

Projekt postavljanja kipa inicirao je fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha iz Zagreba i dobar poznavatelj hrvatskih tragova u Svetoj Zemlji. Izrada kipa povjerena je akademskom kiparu Vidu Vučaku iz Starog Čiča kraj Velike Gorice.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici“ u Šibeniku

U Galeriji „Nikola Tavelić” Civitas sacra u Šibeniku u četvrtak 18. lipnja otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s radovima mlade umjetnice iz Čakovca Eve Vukina.

Dokumentarni film HTV-a: Nikola Tavelić - 50 godina svetosti

Hrvatska televizija u nedjelju 21. lipnja u 21.10 sati na Prvom programu prikazat će pedestdvominutni dokumentarni film Nikola Tavelić – 50 godina svetosti. 

Predstavljena nova pjesma u čast sv. Nikole Tavelića – Timbar vire

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, 7. lipnja predstavljena je nova pjesma u čast sv. Nikole Tavelića – Timbar vire.

Druga emisija "Tavelić timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Druga emisija "Tavelićev timbar vire", koja se prikazuje u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića, emitirana je u petak 25. rujna, a prijenos uživo mogao se pratiti na Facebook stranici svetišta, YouTube kanalu Svetište Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže.

VIDEO Treća emisija "Tavelićev timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Treća emisija "Tavelićev timbar vire", koja se prikazuje u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića, emitirana je u petak 2. listopada, a prijenos uživo mogao se pratiti na Facebook stranici Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, YouTube kanalu Svetišta Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže.

VIDEO Četvrta emisija "Tavelićev timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Pogledajte četvrtu emisiju "Tavelićev timbar vire" (od ukupno devet emisija), koja se svakoga petka od 14 do 15 sati prikazuje na Facebook stranici Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, YouTube kanalu Svetišta Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže, a u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića.

VIDEO Peta emisija "Tavelićev timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Pogledajte najnoviju emisiju "Tavelićev timbar vire" u programu TauTV koja se petkom od 14 do 15 sati prikazuje na Facebook stranici Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, YouTube kanalu Svetišta Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže odnosno Informativne katoličke agencije (IKA), a u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića. Bit će ukupno prikazano devet emisija, a u petak 16. listopada na rasporedu je bila peta emisija.

VIDEO Šesta emisija "Tavelićev timbar vire" iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Pogledajte šestu emisiju (od ukupno devet) "Tavelićev timbar vire" u programu TauTV koja se petkom od 14 do 15 sati prikazuje na Facebook stranici Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, YouTube kanalu Svetišta Šibenik te na stranicama Hrvatske katoličke mreže odnosno Informativne katoličke agencije (IKA), a u povodu velike devetnice uoči svetkovine sv. Nikole Tavelića.

1/20

Edukacijski seminar za voditeljice sedam kuća zagrebačkog Caritasa

Kroz program jednodnevnog edukacijskog seminara, održanog pod nazivom »Osnaživanje osobnih i profesionalnih kapaciteta u cilju pružanja kvalitetnije podrške djeci i mladima«, započeo je Edukacijski ciklus kojim će se voditelji i zaposlenici kuća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije obogatiti na profesionalnoj i osobnoj razini.

Novi kardinali Katoličke crkve

Na kraju svog nagovora uz molitvu Angelus Domini u nedjelju 25. listopada, Papa Franjo je objavio imena 13 novih kardinala, od kojih devetorica s pravom glasa i četvorica s preko 80 godina. Među njima su: propovjednik papinskog doma kapucin Raniero Cantalamessa, glavni tajnik Biskupske sinode Mario Grech, fra Mauro Gambetti… Konzistorij za kreiranje novih kardinala bit će 28. studenog ove godine u Rimu

Vatikan odbija primiti predstavnike Sinodskog puta?

Vatikan je Njemačkoj biskupskoj konferenciji poručio da na predstojećem sastanku u Rimu, na kojem će se raspravljati o zabrinutosti dijela njemačkih katolika zbog novog naputka o župama, neće biti laici koji predstavljaju Sinodski put, objavila je novinska agencija CNA.

Mise zahvalnice u Đakovu i Osijeku

U đakovačkoj katedrali sv. Petra i osječkoj konkatedralnoj župi sv. Petra i Pavla proslavljene su u nedjelju, 25. listopada godišnje mise zahvalnice za plodove zemlje.

Zahvalno slavlje u prošteništu Majke Božje Jeruzalemske

U nedjelju 25. listopada u prošteništu Majke Božje Jeruzalemske u Krapini svečanu misu zahvalnicu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski uz domaćeg župnika Davora Štuljana i trajnog đakona Slavka Milakovića.

Iznenađenje i nove odgovornosti u riječima budućih kardinala

Iznenađenje i osjećaj nove odgovornosti proizlaze iz prvih reakcija novoimenovanih kardinala nakon što su se našli na popisu onih koje će papa Franjo uvrstiti u Kardinalski zbor na sljedećem konzistoriju 28. studenoga, prenosi Vatican News.

Novi broj Providnosti

Uoči blagdana sv. Mateja, zaštitnika župe Široka Kula iz tiska je izišao 32. broj periodnog glasila župa Lički Osik i Široka Kula koji izlazi posljednjih 11 godina za Božić, Uskrs i blagdan sv. Mateja.

Proslava zlatnih jubileja u Vukovaru

Franjevac Reda manje braće fra Venancije Mihaljević proslavio je u nedjelju 25. listopada u crkvi Sv. Filipa i Jakova, u Vukovaru zlatni jubilej svećeništva zajedno s redovnicama milosrdnih sestara sv. Križa: s. Elizom Lajčak, s. Alemkom Štefanko, s. Bernadetom Mihaljević i s. Imeldom Dalić, koje su slavile svoj zlatni jubilej u redovničkim zavjetima.

Svijet očima pape Franje

U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena nova knjiga autora Gine De Vecchisa „GPS nejednakosti”, o Papinoj borbi protiv globalne nejednakosti.

Nova uprava Vice-provincije sv. Bazilija i Makrine bazilijanki u Hrvatskoj

U tijeku svoga boravka u Hrvatskoj, generalna poglavarica sestara Reda sv. Bazilija Velikog č. M. Marcela Runcan, prethodno saslušavši mišljenje sestara, imenovala je 24. listopada predstojnicom Vice-provincije svetih Bazilija i Makrine sestara bazilijanki u Hrvatskoj s. Anastaziju Pitka, članicu Provincije sestara vasilijanki svetog Arkanđela Mihaela sa sjedištem u Osijeku

Svečani zavjeti s. Marije Margarete od Presvetog Srca Isusova

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je 24. listopada u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj misu tijekom koje je svoje svečane redovničke zavjete položila s. Marija Margareta od Presvetog Srca Isusova (Dragana Boškić).

Biskup Uzinić se na nedjeljnoj misi u katedrali spomenuo žrtava s Dakse

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavio je u nedjelju, 25. listopada euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, na kojem se, uz ostalo, spomenuo i žrtava na otoku Daksi ubijenih u jesen 1944. godine. Zločin na Daksi biskup Uzinić je nazvao „bezbožnim i nehumanim činom".

Don Damir Stojić objavljuje prvu knjigu

Don Damir Stojić objavljuje svoju prvu knjigu naslovljenu „Don Damir odgovara“ koja će u izdanju nakladničke kuće Verbum biti dostupna u knjižarama od srijede 28. listopada.

Uz Dan reformacije evangelici u Osijeku bogoslužjem proslavili jubileje

Evangelička Crkva u RH uz Dan reformacije (31. listopada) proslavila je u nedjelju 25. listopada u evangeličkoj crkvi u Osijeku zajedničkim svečanim bogoslužjem 150 godina od osnutka Crkvene općine Osijek, 500 godina od rođenja teologa, crkvenog povjesničara i filologa Matije Vlačića Ilirka i 490 godina Augsburške vjeroispovijedi. Bogoslužje otvoreno ekumenskom procesijom praćenom pjesmom naroda predvodio je evangelički biskup Branko Berić.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu u studenom

Apostolska pokorničarna izdala je 22. listopada 2020. Dekret kojim se produljuje razdoblje za dobivanje potpunog oprosta za sve vjerne mrtve tijekom studenoga. Dekret donosimo u cijelosti.

Pismo franjevačkih generalnih ministara „Živjeti i nasljedovati“

Generali triju ogranaka prvoga franjevačkog reda (opservanti, kapucini, konventualci) uputili su svoj braći prvoga reda pismo povodom 800. obljetnice Nepotvrđenog pravila. Prijevod pisma preuzet iz Obavijesti Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 3/2020. prenosimo u cijelosti.

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. [18. listopada 2020.]

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan misija 2020.

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za Svjetski dan misija, 18. listopada 2020.

Pomoć Crkvi u nevolji: Milijun djece moli krunicu

Kardinal Mauro Piacenza, predsjednik Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN) i duhovnik organizacije Martin M. Barta pozvali su na sudjelovanje u svjetskoj molitvenoj kampanji „Milijun djece moli krunicu“ u nedjelju 18. listopada ili, pak, za moljenje krunice s djecom u školama i vrtićima u ponedjeljak 19. listopada. Pismo kardinala Piacenze i o. Barta prenosimo u cijelosti.

Završna poruka s plenarnog zasjedanja CCEE-a

Plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održana je 25. i 26. rujna samo online putem aplikacije za videopozive s više korisnika. Na kraju zasjedanja biskupi članovi CCEE-a uputili su Završnu poruku koju donosimo u nastavku u cijelosti.

Izjava Komisije HBK Iustitia et Pax o pandemiji Covida-19

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax objavila je 17. rujna izjavu pod naslovom Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje za VI. svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2020.

»Tu pedesetu godinu proglasite svetom! Zemljom proglasite oslobađanje svim njezinim stanovnicima. To neka vam bude jubilej« (Lev 25, 10)

Vijeće HBK za nauk vjere objavilo dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi“

Na redovnoj sjednici Vijeća HBK za nauk vjere, održanoj pod predsjedanjem predsjednika sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića, u srijedu, 24. lipnja, u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, usvojen je dokument „Karizmatski pokret i obnova u Duhu u Katoličkoj Crkvi. Fenomenološka analiza i pastoralne smjernice“ koji donosimo u cijelosti.

Poruka pape Franje o 50. godišnjici obnove Reda posvećenih djevica

Rim, pri Svetom Ivanu Lateranskom, 31. svibnja 2020., svetkovina Pedesetnice

Molitva Posebne godine Laudato si´

Vatikan, 24. svibnja 2020.

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Tajna molitve

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 6. svibnja 2020. – Papin apel

Dekret o misi u vrijeme pandemije

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 30. ožujka Dekret o misi u vrijeme pandemije, kojega prenosimo u cijelosti.

Bilješka Apostolske pokorničarne o sakramentu pomirenja u pandemiji

Apostolska pokorničarna izdala je 19. ožujka 2020. Bilješku o sakramentu pomirenja u stanju pandemije. Bilješku donosimo u cijelosti.

Riječi zvanja

Poruka pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja [Nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020.]

»Mladeži, kažem ti, ustani!« (usp. Lk 7, 14)

Papina poruka za 35. svjetski dan mladih [5. travnja 2020.]

1/17

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK