Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Sveti Otac objavio Apostolsko pismo o liturgijskoj formaciji

Papa Franjo objavio je Apostolsko pismo „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjeg, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Vatikanu, priopćio je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

25. obljetnica proglašenja Egidija Bulešića slugom Božjim

O 25. godišnjici proglašenja Egidija Bulešića slugom Božjim tršćanski će biskup mons. Gianpaolo Crepaldi, u organizaciji Povjerenstva za njegovu kanonizaciju, predvoditi svečano misno slavlje u bazilici Svete Eufemije u Gradou, izvijestila je Župa Vodnjan.

Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Kleku

U crkvi Sv. Petra i Pavla u Kleku svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja predslavio je župnik Župe Slivno Ravno - Vlaka don Mario Mihanović. Slavlju je prethodila procesija kroz mjesto.

Il saluto del cardinale Josip Bozanić ai segretari generali

Il saluto dell'arcivescovo di Zagreb e Vice presidente della Conferenza Episcopale Croata cardinale Josip Bozanić a nome della Conferenza Episcopale Croata, all'Incontro dei segretari generali delle conferenze episcopali d'Europa, 30 giugno 2022, Zagreb.

Petrovo u Župi sv. Petra u Kaštel Novom

Splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić predvodio je u srijedu 29. lipnja na svetkovinu sv. Petra i Pavla svečano misno slavlje u Župi sv. Petra u Kaštel Novom.

Preminuo preč. Ilija Žugaj

Umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije preč. Ilija Žugaj preminuo je u četvrtak 30. lipnja u Zagrebu u 80. godini života i 54. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Petrovo svečano proslavljeno u Zaprešiću

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja u dvorištu župne crkve Sv. Petra u Zaprešiću proslavljen je župni titular ove prve župne zajednice u Zaprešiću. Središnje euharistijsko slavlje u predvodio je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak.

Izišao novi broj Vjesnika biskupa Langa

Proteklih dana izišao je novi broj Vjesnika biskupa Langa, kojeg uređuju bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tornielli: Liturgija se ne može se preobraziti u bojno polje

Ravnatelj uredništva vatikanskog Dikasterija za komunikaciju Andrea Tornielli komentirao je novo apostolsko pismo pape Franje o liturgijskoj formaciji naroda Božjega „Desiderio desideravi“ objavljeno na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2022., objavio je Vatican News.

Obilježen Dan vojne kapelanije „Sveti Petar i Pavao“

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su na službi u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u Velikoj Gorici, u srijedu 29. lipnja proslavili su blagdan svojih nebeskih zaštitnika svetih Petra i Pavla i Dan vojne kapelanije, izvijestila su iz Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Dijalog među religijama protuotrov je ekstremizmu

Papa Franjo delegirao je govor namijenjen izaslanstvu Međunarodnog židovskog odboru za međureligijska savjetovanja predsjedniku Dikasterija za promicanje jedinstva kršćanstva kardinalu Kurtu Kochu, prenosi Vatican News.

Papa: Pomirenje među kršćanima važan je doprinos miru

Papa Franjo primio je u četvrtak 30. lipnja u audijenciju izaslanstvo Ekumenskoga patrijarhata, koje je stiglo u Rim povodom svetkovine svetih Petra i Pavla, te potaknuo na zajednički hod, kao braća, kako bi se ostvarilo istinsko ljudsko bratstvo, prenosi Vatican News.

50 godina od izgradnje crkve u Vrdima

Jubilarna 50. obljetnica od izgradnje crkve Sv. Petra i Pavla u Vrdima na obroncima planine Čabulje, dvadesetak kilometara od Mostara, proslavljena je na svetkovinu apostolskih prvaka 29. lipnja svečanom euharistijom koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, objavljeno je na portalu Crkve na kamenu.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Homilija nadbiskupa Lazarusa Youa Heung-sika prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Donosimo homiliju pročelnika Kongregacije za kler nadbiskupa Lazarusa Youa Heung-sika (imenovanog kardinala) u euharistijskome slavlju svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata u utorak, 31. svibnja 2022. na trgu ispred zagrebačke prvostolnice.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Pozvani graditi ljudsku obitelj

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja na temu „Pozvani graditi ljudsku obitelj“. Donosimo prijevod Poruke koju je papa Franjo uputio u toj prigodi biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta.

Biskup Svalina čestitao HKR-u 25. obljetnicu emitiranja

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uputio je čestitku v. d. ravnatelju Hrvatske katoličke mreže (HKM) preč. dr. Krunoslavu Novaku i glavnom uredniku HKM-a dr. sc. Siniši Kovačiću, djelatnicima i prijateljima Hrvatskog katoličkog radija (HKR) čestitku povodom 25. obljetnice emitiranja HKR-a koju prenosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo Svetoga Oca Franje supruzima povodom Godine “Obitelj Amoris laetitia”

Sveti Otac uputio je na blagdan Svete Obitelji iz Nazareta Pismo supruzima iz cijelog svijeta u povodu Godine „Obitelj Amoris laetitia“, koju je sam proglasio na petu obljetnicu objavljivanje posinodske apostolske pobudnice. Godina obitelji je započela 19. ožujka ove, a završit će 26. lipnja iduće godine X. Svjetskim susretom obitelji u Rimu. Papino pismo bračnim drugovima donosimo u cijelosti.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/12

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK