Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u grkokatoličkoj crkvi u Banjoj Luci molili za mir u Ukrajini

Banja Luka (IKA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati pohodili su ukrajinsku grkokatoličku parohijsku crkvu Krista Kralja u središtu Banje Luke i s vjerničkom zajednicom molili za mir u Ukrajini, nakon što su 14. srpnja 2022. završili svoje 84. redovno zasjedanje.

Vikar Grkokatoličkog vikarijata u Bosni i Hercegovini Križevačke eparhije mjesni paroh o. Miroslav Krnješin, zajedno s kozaračkim parohom o. Mihalom Stahnekom i parohom iz Devetina o. Andrejom Prihodom, poželio je dobrodošlicu predsjedniku Biskupske konferencije BiH, vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu te apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u BiH Tomi Vukšiću, banjolučkom biskupu Franji Komarici, mostarsko-duvanjskom biskupu i trebinjsko-mrkanskom apostolskom upravitelju  Petru Paliću, varaždinskom biskupu Boži Radošu, ljubljanskom pomoćnom biskupu Francu Šuštaru te banjolučkom pomoćnom biskupu Marku Semrenu.

Biskupima su se pridružili otpravnici poslova Apostolskih nuncijatura u BiH i u Meksiku mons. Amaury Medina Blanco i mons. Ante Vidović te generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nakon što je okupljena vjernička zajednica otpjevala liturgijsku popijevku, otac Miroslav pozdravio je biskupe i svećenike i zahvalio što su im iskazali čast svojim dolaskom u teškom vremenu za ukrajinski narod. Kazao je da svakodnevno mole za Ukrajinu. Spomenuo je da grkokatolička, većinski ukrajinska zajednica na tom prostoru živi više od 130 godina dijeleći sudbinu naroda i toga podneblja.

Rekao je da trenutno u deset njihovih župa s oko tri i pol tisuće vjernika djeluje sedam svećenika i dvije redovnice. Govorio je i o grkokatoličkoj prisutnosti u Banjoj Luci od 1910. godine i gradnji male crkve 1931. godine, koja je srušena 1944. te izgradnji današnje crkve, koja je započela 1998. godine, a potpuno unutarnje uređenje još nije dovršeno.

Nadbiskup Vukšić uputio je pozdrav u ime svih biskupa grkokatoličkim svećenicima i vjernicima, okupljenoj zajednici, a preko njih i svim članovima grkokatoličkih zajednica. „Tijekom svoga zasjedanja odlučili smo doći ovdje i zajedno s vama pomoliti se prije svega za mir u Ukraijini“, kazao je nadbiskup.

Dodao je da bi svi voljeli da je razlog njihova dolaska bio neki radosni događaj. „Molitva za mir je vrlo važna, a posebno u ovom trenutku za mir u Ukrajini koja je pogođena napadima i ratom. Stoga želimo s vama moliti te vama i narodu u Ukrajini izraziti solidarnost“, kazao je mons. Vukšić.

Podsjetio je da su ne tako davno i u tim krajevima i katolici pretrpjeli velike strahote i progone pa i smrt. „Stoga smo osjetljivi sa svima koji trpe, a u ovom slučaju s ukrajinskim narodom. Došli smo izraziti vam solidarnost i prije svega s vama moliti za mir“, rekao je.

Zatim je predstavio biskupe i svećenike koji su došli s njim. Nadbiskup Vukšić potom je predvodio molitvu za mir u Ukrajini, nakon čega su ponovno vjernici sa svojim svećenicima otpjevali liturgijsku popijevku.

Nakon molitve uslijedilo je razgovor između biskupa, svećenika i članova grkokatoličke parohijske zajednice.