Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministranti iz Lupoglava i Brckovljana na „Laudato si'“ vikendu

Gospić (IKA)

Šesnaestorica ministranata iz Župe bl. Augustina Kažotića iz Lupoglava te dvojica ministranata iz susjedne Župe sv. Brcka u Brckovljanima u pratnji voditelja, župnog upravitelja u Lupoglavu don Filipa Pavlovića su 25. i 26. ožujka sudjelovala su u vikend-programu „Laudato si'“.

Cilj programa bio je da poslužitelji kod oltara kroz zajedništvo u molitvi i boravljenjem u prirodnim ljepotama ličkoga kraja nastoje shvatiti glavne značajke enciklike pape Franje „Laudato si’“.

Ministranti su se na svetkovinu Blagovijesti uputili prema prvom odredištu – gospićkoj katedrali Navještenja Gospodinova.

U Gospiću su razgledali uže središte grada, biskupsku palaču, katedralu i park, te su iskoristili vrijeme za igru i druženje, a zatim su se uputili na misu u katedrali. Misu je predslavio mons. Mate Uzinić nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije, u zajedništvu s gospićkim biskupom Zdenkom Križićem, apostolskim nuncijem Giorgom Linguom te biskupima Riječke metropolije i brojnim svećenicima i narodom Božjim.

Na koncu slavlja mons. Uzinić je izrekao čin posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnomu Srcu Marijinu čime su ministranti bili pridruženi nakani pape Franje i svih biskupa svijeta da se Srcu Marijinu uputi molitvu za prestanak rata i za dar mira, što su također i važne teme enciklike „Laudato si’“.

Nakon mise ministranti su napravili nekoliko fotografija za uspomenu s biskupom Križićem i nuncijem Linguom. Taj kratki susret je za njih bio jako dojmljiv, te su nastavili svoje putovanje prema Baškim Oštarijama gdje su se smjestili u domu za duhovne obnove.

Nakon večere slijedilo je uvodno predavanje o nakani enciklike „Laudato si’“ koje je održao njihov voditelj don Filip Pavlović, nakon čega su koristili pauzu za društvene igre, a posljednje predavanje o razlučivanju poziva dana održao je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević. Ministrantima je posvjedočio i o vlastitom iskustvu otkrivanja zvanja za svećenika.

Drugoga dana, 26. ožujka program vikend-iskustva započeo je molitvom. Tema jutarnjeg razmatranja bila je Blažena Djevica Marija – Kraljica svega stvorenja. Jutarnje razmatranje zaključeno je molitvom za zemlju i čovječanstvo, u kojoj su sudionici meditativno čitali „Molitvu za našu zemlju“ i „Kršćansku molitvu sa svim stvorenim“ pape Franje.

Nakon doručka ministranti su se uputili na kratki planinarski izlet od župne crkve u Baškim Oštarijama do poznatog spomenika „Kubus“ na oštarskom sedlu odakle se pruža pogled prema otoku Pagu, Karlobagu i Velebitskom kanalu s 927 metara nadmorske visine. Ministranti su diveći se ljepoti prirode doživjeli originalno „Laudato si’“ iskustvo, moleći krunicu, gledajući ljepotu prirode, razgovarajući o problemima planeta, o promjeni, o potrebi jednostavnijeg stila života i o brizi za siromašne.

Nakon planinarskog izleta ministranti su se uputili u crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini gdje ih je dočekao rektor preč. Josip Šimatović. U svetištu su ministranti molili pobožnost Križnoga puta, zatim su zajedno sa svojim voditeljem don Filipom slavili misu, a nakon toga slijedio je zajednički ručak. Nakon ručka ministranti su u predavanju preč. Šimatovića saznali mnoge zanimljivosti o svetištu te o povijesti kršćanstva na tim područjima.

Iz Udbine ministranti su svoje putovanje nastavili prema Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Na putu prema Svetištu zaustavili su se u Nacionalnom parku Plitvička jezera. U kasnim popodnevnim satima na samom ulazu u Svetište sv. Josipa ministrante je dočekao rektor mons. Antun Sente. Nakon dvodnevnog razmišljanja o očuvanju zajedničkog doma i poboljšanju ekologije duše i međuljudskih odnosa riječi mons. Sentea ministrante su dodatno ohrabrile u kreposti nade.

Naime, mons. Sente je okupljenim ministrantima govorio o čudima sv. Josipa koja svakodnevno susreće navevši nekoliko životnih primjera. Tako su ministranti otkrili da je osim Blažene Djevice koju se časti naslovom Kraljice svega stvorenja, i sv. Josip također skrbnik i zagovornik za sve stvoreno. Rektor je poručio da uz takve zagovornike zajednički dom ima budućnost.

Nakon posjeta Svetištu sv. Josipa ministranti su se uputili u svoje župe, a putem su izmjenjivali iskustva i doživljaje. Zaključak bio da takvih susreta treba biti više, te da se s enciklikom „Laudato si’“ treba upoznati što više ljudi. Već istoga dana ministranti su postali mali „Laudato si’“ misionari u krugu svojih obitelji dijeleći stečena iskustva.