Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik HBK uputio zahvalu i čestitku mons. Devčiću i mons. Uziniću

Zadar (IKA)

Nakon što je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila 11. listopada da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe riječkog nadbiskupa metropolita Ivana Devčića, čime je upravljanje Riječkom nadbiskupijom preuzeo mons. Mate Uzinić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio im zahvalu i čestitku. Pismo prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni mons. Devčiću, dragi nadbiskupe Ivane!

Primio sam jučer obavijest da je Sveti Otac prihvatio Vaše odreknuće od službe riječkog nadbiskupa i metropolite, te da će Vas naslijediti Vaš koadjutor mons. Mate Uzinić. Znakovit mi je datum objave čina Vašeg odreknuća koji se poklapa s važnim povijesnim događajem otvorenja Drugog vatikanskog sabora, koji je bio prije 60 godina, upravo na današnji dan, 11. listopada 1962. godine. A odredba da biskupi u svojoj 75. godini života stave Papi na raspolaganje svoj mandat, plod je tog Sabora.

Ovo spominjem i radi toga jer ste svoj sjemenišni, bogoslovski i postdiplomski studij proveli u ozračju postkoncilske reforme i obnove, te postali i ostali svećenik i nadbiskup u duhu Drugog vatikanskog sabora, u punom značenju te riječi. Znamo, naime, da se Crkva na Saboru „otvorila svijetu i zatvorila vrata lomova i sukoba“. Otvaranjem pak vrata suvremenom svijetu Crkva se trudi uspostavljati i njegovati dijalog s ljudima i kulturama na svim razinama, kao i u svim pitanjima i problemima s kojima se ljudi susreću. Na tom polju rada bili ste, dragi nadbiskupe Ivane, dobar i „uzoran radnik“, kao i izvrstan suradnik.

Javljam se, stoga, ovim pismom jer osjećam potrebu izraziti zahvalnost za sve dobro što ste učinili kroz 22 godine plodnoga rada, ne samo u Riječkoj nadbiskupiji i metropoliji, već i šire; posebice kao aktivni član gremija Hrvatske biskupske konferencije. Zahvaljujem na predvođenju pojedinih tijela naše konferencije, a osobito za dobru suradnju u Stalnom vijeću HBK.

Dok Vašem nasljedniku, mons. Mati Uziniću, nadbiskupu i metropoliti, moj koadjutor mons. Milan Zgrablić, i ja čestitamo na povjerenju koje mu je očitovao papa Franjo i želimo puno Božjeg blagoslova pod okriljem svetoga Vida. Vama, preuzvišeni mons. Devčiću želimo blagoslovljene umirovljeničke dane.

Uz drago sjećanje na dane i godine zajedničkog rada i druženja, primite srdačan pozdrav u Gospodinu,

Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije