Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio gradilišta i početak radova na sisačkoj katedrali te crkvama u Selima i Žažini

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u petak 27. siječnja 2023. gradilište i početak radova na tri najteže oštećene crkve u potresu u Sisačkoj biskupiji: katedrali Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku, župne crkve sv. Marije Magdalene u Selima i župne crkve sv. Nikole i Vida u Žažini.

Blagoslovu su uz predstavnike izvođača radova nazočili i domaći župnici Marko Karača, Dragutin Papić i Ilija Piličić te zainteresirani vjernici koji nisu krili radost što se nakon dugog iščekivanja konačno krenulo u obnovu.

Osim za te tri, u srijedu 25. siječnja potpisani su ugovori s izvođačima radova za obnovu još šest crkvi stradalih u potresu koje se financiraju sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije putem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon propisanog postupka za konstrukcijsku obnovu katedrale Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku i kapelu sv. Ivana i Pavla u Gori izabrana je tvrtka GME d. o. o. iz Sunje, za crkve sv. Marije Magdalene u Selima, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori, sv. Antuna Padovanskog u Bučici i Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom izvođač je tvrtka Spegra d. o. o. iz Splita, a radove na crkvama sv. Nikole i Vida u Žažini, sv. Martina u Pisarovinskoj Jamnici i Blažene Djevice Marije Snježne u Dubrancu izvodit će Tehnika d. d. iz Zagreba.