Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Proslava svetkovine sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u srijedu 28. rujna u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrnog lika svetog Mihovila i Službe riječi, homiliju je izrekao župnik župe Primošten Stanovi don Grgur Alviž. „Poput sv. Mihovila, Bog nas treba gorljive, aktivne, odvažne spremne na zalaganje, ali i izlaganje za Božju stvar, za obranu vjere i svetoga. A sve to, u suradnji s Bogom, tražeći Božju volju i poticaj za djelovanje. Jer, čovjek ako ide samo svojim snagama, brzo se istroši, umori, razočara i odustane. Stoga je potrebna ta Božja milost, Božja pomoć da bismo mogli ići korak po korak naprijed u pravom smjeru i pravom cilju. A naš konačni cilj je blaženo gledanje Boga. To je raj, Domovina naša na nebesima, ispunjenje temeljnog poziva na svetost“, poručio je vlč. Alviž.

„Danas Mihovil, zajedno s Gabrielom i Rafaelom, i sa svima svetima, kao vođa vojske nebeske, opominje i poziva da zastanemo na trenutak, da se smirimo i promislimo o svome kršćanskom životu. Je li smjer kojim idem smjer nadahnut Duhom Svetim? Borim li se ili idem linijom manjeg otpora? Bojim li se ili sam svjestan da je sa mnom Bog, a On je iznad svega? Bog ne treba nas, nego mi trebamo Boga, ali se Bog više od nas samih trudi oko našega spasenja. Želi da budemo Njegovi vojnici, da koristimo oružje vjere, istine, pravih kršćanskih vrijednosti, da budemo protuteža ovom potamnjenom društvu koje rapidnom brzinom srlja u destrukciju i duha i razuma. Bog želi da budemo originali, onakvi kakve nas On osposobljava i formira, a sve da bismo ostvarili Njegovu svetu volju u svom življenju“, kazao je propovjednik.

Poručio je vjernicima da se ne trebaju bojati i strahovati od onih koji bezbožno žive i rade, da ne trebaju drhtati pred onima kojima je trn u oku Krist i Kristov križ. „Nego nas treba biti strah od Boga i pred Bogom. Hoćemo li ispuniti svoje kršćansko poslanje koje smo na krštenju primili. Čuvati, živjeti i prenositi svetu vjeru, vjeru u Krista Uskrsloga, vjeru u Boga koji je sve stvorio i sve drži u svojoj ruci. Neka nam sv. Mihovil svojim moćnim zagovorom isprosi od Boga milost hrabrosti i vjere, milost povjerenja i želje za služenjem Bogu i braći ljudima kojima nas Bog šalje. Neka nam pomogne u životnim borbama da uvijek odabiremo Božju stranu, ma kako god se činilo mučno i teško. Budimo odvažni u dobru, ustrajni u vjeri, gorljivi u življenju, i ne bojmo se svijeta koji prolazi. Jer tko je kao Bog?“, rekao je vlč. Alviž.

Nakon homilije katolički skauti koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

Nakon službe svjetla održan je prigodni koncert na kojem su nastupili Mješoviti katedralni zbor i Dječji zbor Župe sv. Jakova pod vodstvom Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.