Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Pomoć ukrajinskim izbjeglicama u suradnji s američkim Caritasom

Slavonski Brod (IKA)

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije se potpisivanjem memoranduma o razumijevanju s Hrvatskim Caritasom 1. lipnja 2022. uključio u pilot projekt Hrvatskog Caritasa i američkog Caritasa (Catholic Relief Service – CRS) za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine smještenih na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Prema riječima pomoćnika ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije mr. sc. Miše Lukačevića, projekt vrijedan 660 tisuća američkih dolara uključuje čitav niz inicijativa na području nadbiskupije. Slični projekti ujedno se provode u brojnim drugim biskupijama i nadbiskupijama u Hrvatskoj.

Iz tog projekta Hrvatski Caritas osigurao je određena novčana sredstva za 86 osoba. Dio novčanih sredstava nalazi se na gotovinskim karticama jednog trgovačkog lanca u iznosu od 500 kuna i bon-karticama jedne drogerije s 200 kuna. Kartice su uručene preko Caritasovih djelatnika Ivanke Domazet i Miše Lukačevića u ponedjeljak 1. kolovoza na dva mjesta: u Samostanu sestara bazilijanki koje se brinu o pet obitelji s dvanaestero djece u Wilsonovoj ulici br. 13 i u Slavonskom Brodu u Pansionu Antonio (Frane Bulića 22), smještajnom objektu na području Župe Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju, gdje se pak nalazi 30-ak obitelji iz Ukrajine.

Cilj je omogućiti izbjeglicama samostalnu nabavu namirnica koje su im potrebne. S 25 osoba nadbiskupijski Caritas proveo je projekt „Ljetovanje u Zatonu“ u srpnju, a drugih 36, čije troškove također snosi Caritas ići će na ljetovanje u kolovozu. Ljetovale su većinom obitelji s djecom. Preostalih 25 osoba, smještenih u Pansionu Antonio, je starije životne dobi.

Također u sklopu ovoga projekta, od kolovoza ove godine je zaposlena jedna gospođa iz Ukrajine u Caritasovoj pučkoj kuhinji, uz njezine pozitivne povratne informacije.

U planu je organiziranje psiho-socijalnih i edukativnih radionica u Caritasovu Centru za majku i dijete u Osijeku.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je od početka rata u Ukrajini izrazio solidarnost proglašavanjem 2. ožujka, na Čistu srijedu – Pepelnicu, Nadbiskupijskim danom posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Caritas Nadbiskupije poslao je i konkretnu pomoć u suradnji s Hrvatskim Caritasom, za potrebe Caritasa nadbiskupije Ivano-Frankivsk i u okolicu Kijeva u Ukrajini. Sve to ostvareno je zahvaljujući vjernicima koji su pomoć prikupljali u svojim župama, a potom i volonterima župnih i nadbiskupijskog Caritasa, koji su prikupljeno sortirali i paletirali.

Ukupno su tegljačima poslane četiri pošiljke u vrijednosti od otprilike pola milijuna kuna. Pomoć pri sortiranju i pakiranju humanitarne pomoći pružili su bogoslovi i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, objasnio je Lukačević. „To je sve naša kršćanska i ljudska dužnost, jer ono što tišti i mori Ukrajince, nalazi odjeka i u našim srcima, kao Kristovim učenicima koji smo pozvani pomagati braći, ljudima u potrebi“, dodao je.

U provedbi aktivnosti u okviru projekta u Slavonskom Brodu pomogli su i grkokatolička Župa Uzvišenja Svetog Križa i župnik o. Aleksandar Hmilj, te predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji Nikola Zastrižni. U ime svih obitelji iz Ukrajine koje su primili poklon-bonove nadbiskupijskog Caritasa zahvalio je o. Andrii Luchyn, svećenik iz Ukrajine, koji trenutno živi i djeluje na području grkokatoličke župe u Kaniži.

Projekt traje do kraja rujna ove godine, uz mogućnost produljenja.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavit će s prikupljanjem novčane i materijalne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine prema uputama Hrvatskog Caritasa i Okružnice nadbiskupa Hranića.