Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK splitsko-makarskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Porečke i pulske biskupije Dražena Kutleše održano je u utorak 24. siječnja 2023. godine, u sjedištu HBK u Zagrebu.

Nakon uvodne molitve i pozdrava predsjednika HBK biskupima je predstavljen Radni dokument za kontinentalnu etapu sinodskog hoda na koji je papa Franjo poveo Crkvu prije dvije godine. Radni dokument sažima izvještaje – sažetke 112 biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, te 15 istočnih katoličkih crkava, 17 rimskih tijela – dikasterija, većega broja zajednica posvećenoga života, kao i laičkih pokreta. Taj će dokument poslužiti kao „referentni okvir“ za sljedeću etapu Biskupske sinode o sinodalnosti koja predviđa okupljanja i zajednička promišljanja na svakom pojedinom kontinentu. Za europski kontinent sinodalno zborovanje održat će se u Pragu od 5. do 12. veljače 2023. s oko 200 sudionika, a putem interneta još nekoliko stotina. Četveročlano izaslanstvo HBK-a u Pragu predvodit će umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Biskupi su posebnu pozornost posvetili temi dušobrižništva hrvatskih branitelja. Uzimajući u obzir i vrednujući sve što je do sada učinjeno na tom području crkvenoga djelovanja, biskupi su zajednički promišljali kako unaprijediti i intenzivirati taj vid pastorala. Ujedno je istaknuta velika zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve žrtve što su ih nesebično podnijeli za slobodu koju uživamo, a čije posljedice mnogi od njih i danas osjećaju te smo im kao društvo u cjelini dužni iskazati solidarnost pružajući im podršku i pomoć.

Na zasjedanju su donesene i odluke o pojedinim mandatima u raznim tijelima HBK. Za novog predsjednika Vijeća za kler izabran je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a za predsjednika Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Za predsjednika Odbora HBK za bračna i obiteljska savjetovališta izabran je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Ponovno je za predsjednika Pravne komisije izabran nadbiskup Dražen Kutleša, a produljen je mandat predsjedniku Vijeća za ekonomska pitanja vojnom ordinariju Juri Bogdanu, kao i članovima toga Vijeća. Novi petogodišnji mandat povjeren je i predstojniku Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole vlč. Ivici Žuljeviću i glavnom uredniku Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniši Kovačiću.

Za predstavnika HBK na XVI. općoj redovnoj skupštini Biskupske sinode o temi sinodalnosti, koja će se od 4. do 29. listopada 2023. održati u Rimu, izabran je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Na zasjedanju je odlučeno da se 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću održi 4. svibnja 2024.