Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vodicama počeo XV. međunarodni simpozij crkvenih pravnika

Vodice (IKA)

Crkveni pravnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije okupili su se na XV. međunarodnom znanstvenom simpoziju koji se s temom „Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi“ od 14. do 15. listopada 2022. održava u Vodicama.

U organizaciji simpozija je uz Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko kanonističko društvo, ove godine sudjelovala Šibenska biskupija, uz sponzorstvo Hrvatske biskupske konferencije.

Na otvaranju Simpozija u petak 14. listopada sudjelovali su šibenski biskup Tomislav Rogić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva riječki nadbiskup Mate Uzinić te predsjednik Slovenske biskupske konferencije biskup Novog Mesta Andrej Saje i gradonačelnik Vodica Ante Cukrov. Nazočili su brojni crkveni pravnici, djelatnici crkvenih sudova i studenti kanonskog prava.

Okupljene sudionike na početku je pozdravio predsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva dr. sc. Ivica Ivanković Radak. Zahvalio je svim organizatorima ovogodišnjeg Simpozija, a posebno domaćinu mons. Rogiću za poziv, domaćinstvo i otvorenost te mu je uručio prigodni poklon.

Istaknuo je da se ove godine petnaesti put u šesnaest godina (od 2007.) održava znanstveni skup što ga organizira Hrvatsko kanonističko društvo te da se ovogodišnji susret može smatrati jubilarnim. Stoga je zahvalio svima koji su zaslužni za organizaciju, ustrajnost i kontinuitet održavanja Simpozija.

„U ostvarenju određene ideje čovjeka ponese početni entuzijazam koji s vremenom ponekad nestane, stoga je kontinuitet hvale vrijedan“, rekao je. Izrazio je „iskrenu radost i zahvalnost što su za ovu prigodu objavljena dva nova zbornika radova“ s XII. međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Otočcu (Slovenija) 2018. godine, pod naslovom Personalne pretpostavke za novi kanonski ženidbeni postupak, urednikâ dr. sc. Lucije Boljat i dr. sc. Andreja Sajea te zbornik s XIII. međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Malinskoj na Krku 2019. godine, pod naslovom Spolno zlostavljanje maloljetnika. Odgovor Crkve u svjetlu kanonskog prava, urednika dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka.

Osvrćući se na razloge odabira teme ovogodišnjeg simpozija Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi, kazao je da se o toj temi manje raspravlja unutar kanonsko-pravnih krugova, osobito na hrvatskom i slovenskom govornom području te stoga odabir te teme daje posebnost ovogodišnjem simpoziju omogućavajući da se osvijetli i obogati taj vid kanonskog prava novim uvidima.

„Predavačima želim da nas svojim mislima uvedu u bogatstvo pravnog razmišljanja, a sve vas, cijenjeni sudionici, pozivam na otvorenost u slušanju, razmišljanju, razlučivanju i raspravi“, kazao je dr. sc. Ivanković Radak.

Mons. Rogić predvodio je molitvu te uputio riječ dobrodošlice i pozdrava u kojoj je zahvalio za odabranu temu i istaknuo da očekuje da „vrijednost ovoga simpozija u konkretnosti kako je navedeno, ne samo u teoriji nego i u praksi za naše kancelarije, za naše urede, kurije“ pridonese nastanku redovitih protokola, ujednačenih u cijeloj Hrvatskoj.

Duhovni voditelj Društva, mons. Mate Uzinić, u prigodnoj riječi pridružio se svim upućenim pozdravima i zahvalio domaćinu, šibenskom biskupu mons. Rogiću, kao i samom Društvu na čelu s predsjednikom dr. sc. Ivicom Ivankovićem Radakom. Osobito je pozdravio predavače i zahvalio na predavanjima koje su pripremili uz nadu „da će kroz raspravu dopustiti da ovo naše okupljanje bude sinodsko okupljanje, tako da u međusobnim dopunama doista dozvolimo Duhu Svetom da On također progovara i da nadahnjuje ne samo druge grane teologije, nego i kanonsko pravo i ono što je s njim povezano“.

Naglasio je važnost onoga što govorimo, „ali ono što je mnnogo važnije od same teorije je praksa, odnosno, način. Važno je znati što, od vas očekujemo da nam to kažete, ali to nije dovoljno. Nakon toga je puno važnije to kako, kako vršimo ono što trebamo vršiti jer upravo kroz to kako mi šaljemo onu poruku koju trebamo poslati“, da ne bismo izgubili iz vida „smisao i cilj Crkve i našega poslanja, a ono je uvijek i ponovno proslava Boga i spasenje“.

Kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola mr. sc. Marko Kovač, pročitao je poruku koju je uputio nadbiskup metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, izrazivši zadovoljstvo što je za ovogodišnji simpozij odabrana tema Administrativno kanonsko pravo u teoriji i praksi, „koja je do sada bila nedostatno zastupljena u istraživanjima u Crkvi u Hrvatskoj“.

Kardinal Bozanić istaknuo je da „u životu Crkve administrativno (upravno) pravo ima veliku važnost, ništa manju od važnosti normativnog prava, a s praktičnog gledišta još i veću zbog njezine širine na što upućuje i sam program izlaganja na Simpoziju. U važećem Zakoniku kanonskog prava administrativno pravo po prvi puta poprima organsku sistematizaciju, koja predstavlja značajnu korist za pastire i vjernike. Iako nije savršena i zahtijeva daljnju razradu, osobito u krajevnom pravu, ipak je čvrsto u službi pastoralnog vodstva, vlasti upravljanja“ koja „kao jedini cilj ima istinsko dobro osoba i želi biti odraz jedinoga najvišeg dobra koje je Bog“ i „svi koji se u teoriji i praksi susreću s različitim temama i pitanjima iz upravnog područja pozvani su duboko ljubiti svakog čovjeka i svakome dati ono što mu pripada“.

Pozdravni govor dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Josipa Šimunovića, pročitao je doc. dr. sc. Taras Barščevski. Dekan je pozdravio sve okupljene istaknuvši da ga je obradovao izbor teme „koja se želi promišljati i obraditi na međunarodnom simpoziju crkvenih pravnika. Tema XV. međunarodnoga simpozija crkvenih pravnika vrlo je aktualna i dobrodošla ne samo za sudionike međunarodnoga simpozija nego i za širu crkvenu javnost“.

Zahvalio je „programskom odboru za odabir aktualne i životne teme međunarodnoga simpozija“ te uputio poticaj „da doprinosi i razmišljanja o temi simpozija ne ostanu samo na predavanjima, nego da po dobroj praksi (kako smo već naviknuti) budu otisnuti u Zborniku“. Na kraju je svima zaželio blagoslovljen rad i uspješan hod kroz zanimljivi program simpozija.

Nakon svečanog otvorenja, Simpozij se nastavlja znanstvenim izlaganjima te duhovno-rekreativnim programom.