Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Papa prihvatio odreknuće od službe biskupa Marka Semrena

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini priopćila je da je “Njegova Svetost papa Franjo prihvatio zamolbu preuzvišenog mons. Marka Semrena, OFM, za razrješenjem službe pomoćnog biskupa banjolučkog u skladu s kan. 401 § 2 Zakonika kanonskog prava”, izvijestila je u ponedjeljak 15. srpnja KTA BK BiH.

IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA SVEĆENIKA

Imenovanja i razrješenja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2024. godine

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić donio je sljedeće odluke glede imenovanja i razrješenja dijecezanskih i redovničkih svećenika u župama te središnjim ustanovama u 2024. godini.

Razrješenja i imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji

Riječki nadbiskup  Mate Uzinić, u vidu što primjerenijeg odgovora na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih ustanova Riječke nadbiskupije, izvršio je personalne promjene, izvijestio je u utorak, 25. lipnja 2024., Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Razrješenja i imenovanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja i razrješenja u Hvarskoj biskupiji 2024. godine

Odlukama hvarskoga biskupa Ranka Vidovića došlo je do personalnih promjena u Hvarskoj biskupiji.

Razrješenja i imenovanja u Krčkoj biskupiji

Odlukom krčkog biskupa Ivice Petanjka došlo je do razrješenja i imenovanja svećenika u Krčkoj biskupiji, objavljeno je 28. lipnja 2024. na mrežnoj stranici biskupije.

Imenovanja, razrješenja i premještaji u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, razrješenja i premještaja u Sisačkoj biskupiji.

1/6

Sprovod svećenika Dražena Akmačića

Dražen Akmačić, svećenik kanonik požeškog Stolnog kaptola sv. Petra i župnik Župe sv. Augustina Biskupa u Velikoj, pokopan je u utorak 16. srpnja na groblju Krista Kralja u Požegi.

Mlada misa vlč. Frane Bijelića

Vlč. Frano Bijelić proslavio je 14. srpnja mladu misu u Popovači u župi Sv. Alojzija Gonzage pod geslom „Prepusti Gospodinu putove svoje, u Njega se uzdaj i On će sve voditi“. Bijelić je zaređen kao prezbiter Sisačke biskupije, a sveti red je primio po polaganju ruku biskupa Vlade Košića, 29. lipnja u Sisku.

Svetkovina BDM Karmelske proslavljena u Smiljanu

Župa Blažene Djevice Marije Karmelske u Smiljanu proslavila je svetkovinu nebeske zaštitnice u utorak 16. srpnja, a svečanu misu predvodio je vlč. Domagoj Duvnjak, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Papina poruka za 4. svjetski dan djedova i baka i starijih osoba

Objavljujemo tekst Poruke Svetoga Oca Franje za 4. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba koji se slavi četvrte nedjelje u srpnju, koja ove godine pada na 28. srpnja, na temu »Ne napusti me u starosti« (usp. Ps 71, 9).

Papina poruka za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku Svetog Oca Franje za 110. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se slaviti u nedjelju 29. rujna 2024., na temu: „Bog hodi sa svojim narodom“.

Papina poruka za Svjetski dan siromaha 2024.

Objavljujemo u cijelosti poruku pape Franje za 8. Svjetski dan siromaha koji se slavi 17. studenoga na temu "Molitva siromaha uzdiže se do Boga (usp. Sir 21, 5)".

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/6

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK