Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici u službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji čestitali Božić nadbiskupu Kutleši

Zagreb (IKA/TU)

Božićno čestitanje svećenika u službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši održano je u srijedu 20. prosinca 2023. u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Susretu su nazočili i umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Na početku susreta, u ime biskupa i svećenika, čestitku nadbiskupu Kutleši i kardinalu Bozaniću izrekao je biskup Gorski. Osvrnuo se na proteklu godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kazao je da se ne događa često promjena na mjestu zagrebačkog nadbiskupa.

„Nakon 25 godina na čelu nadbiskupije kardinal Josip Bozanić otišao je u zasluženu mirovinu. Zahvalni smo za njegovu službu. Mons. Dražen Kutleša preuzeo je u travnju predsjedanje Crkvom zagrebačkom kao novi nadbiskup brojem vjernika i klera najveće nadbiskupije u Hrvatskoj. Molimo da ga Gospodin Duhom Svetim u zajedništvu s prezbiterima vodi u odgovornom i nimalo laganom djelu na koji ga je pozvao“, rekao je mons. Gorski.

Naglasio je da su u 2023. godini izdane dvije važne knjige za Zagrebačku nadbiskupiju: Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te Šematizam Zagrebačke nadbiskupije. Obilježene su dvije važne obljetnice: 25. obljetnica proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim te 90. obljetnica djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Govoreći o proslavi 25. obljetnice beatifikacije Stepinca biskup je naglasio da je „mnoštvo u Mariji Bistrici potvrdilo koliko je duboko u vjerničkim srcima blaženi Alojzije zauzeo mjesto uzora i zagovornika kojemu se moli i čiji zagovor se traži. Nećemo se nikada umoriti u molitvi i naporima da ljepota njegove duše i besprijekorni trag svjedočanstva vjere u Krista i vjernosti Crkvi zasja cijelim svijetom njegovom kanonizacijom. Tom prilikom nadbiskup Kutleša primio je i palij metropolita Zagrebačke crkvene pokrajine.“

Nadalje, biskup Gorski istaknuo je da je u 2023. godini završena obnova 60 crkvi i kapela, dok su još 44 crkve i kapele u obnovi. Zahvalio je svećenicima koji su organizirali bogoslužja u svojim župama u nepovoljnim uvjetima i preuzeli na sebe odgovorne poslove obnove. Obnova katedrale teče sporije, no biskup je dodao da se željno iščekuje povratak u prvostolnicu i na grob bl. Alojzija Stepinca. Od redovitih događanja biskup je izdvojio 300. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu.

Na kraju obraćanja kazao je da imaju razloga za zahvalnost Bogu i ljudima. „Zahvalni smo za darovano vrijeme, darovane ljude, darovane prilike i što smo milošću Božjom uspjeli, prema svojim mogućnostima, činiti dobro. Vjerujemo da su iznenađenja kojima je godina obilovala u službi Providnosti i novog poticaja za pastoralnu zauzetost. Zahvalni smo i za trenutke neuspjeha – tako nas Gospodin uči poniznosti i spoznaji da je On naša snaga.“

„U ime svećenika u službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji čestitamo Božić! Neka Vam bude čestit i svakim dobrom, nebeskim i zemaljskim, blagoslovljena nova 2024. godina!“, zaključio je biskup Gorski.

Nadbiskup Kutleša na početku svog obraćanja istaknuo je da „njegujući zahvalnost njegujemo naš odnos s Gospodinom. […] Dok zahvaljujem danas vama na svemu onome što činite iz ljubavi, zahvaljujem i Gospodinu što vas u vašim nastojanjima, a pogotovo u vašem pozivu, podržava te daje snagu u vašem svećeničkom poslanju. Moja zahvalnost prema vama još je veća u ovom predbožićnom vremenu jer mi je poznato koliko su ovi dani ispunjeni brojnim obvezama, susretima i ispovijedima. Vjerujem da duži redovi vjernika koji traže svećenika za ispovijed svima nama mogu biti ohrabrenje i poticaj za još zauzetije zalaganje oko povjerenih nam duša.“

Dodao je da promatrajući biblijsku povijest „vidimo da se Bog objavljuje srcu koje moli, srcu koje je spremno slušati.“

Pozvao je svećenike da se raduju daru Božića. „Hodajući intenzivno prema samome Božiću te razmišljajući o otajstvu utjelovljenja stalno moramo osjećati da nam se On, za čiji se rođendan pripremamo i koga navješćujemo, Gospodin naš Isus Krist uistinu darovao, i to svakome od nas ponaosob. Iz te Božje darežljivosti, koju smo pozvani razmatrati u božićnom vremenu, proizlazi ne samo svako naše djelovanje nego i samo spasenje. […] Dopustimo si, promatrajući to Dijete, primijetiti veliku brigu i zainteresiranost koju Bog pokazuje prema svakom čovjeku. Stojeći s takvim stavom pred Novorođenim te prihvaćajući i sami taj dar od Boga u našem životu svi naši susreti s ljudima odisat će više blizinom i brigom za svakog čovjeka“, poručio je nadbiskup Kutleša.

Susret je nastavljen prigodnim druženjem u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.