Budi dio naše mreže
Izbornik

BISKUPSKO REĐENJE MONS. IVE MARTINOVIĆA

Zaređen novi požeški biskup Ivo Martinović

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Govor biskupa Martinovića prigodom svog biskupskog ređenja

Govor požeškog biskupa Ive Martinovića prigodom svog biskupskog ređenja, koji je održao u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi, prenosimo u cijelosti.

Homilija nadbiskupa Kutleše prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića

Homiliju zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, koju je izgovorio u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića, prenosimo u cijelosti.

Govor nadbiskupa Hranića prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića

Govor đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije uputio u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi prigodom biskupskog ređenja Ive Martinovića.

Čestitka svećenika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Čestitku koju je prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića u ime svećenika Požeške biskupije u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi izrekao vlč. Krunoslav Juraković, donosimo u cijelosti.

Čestitka s. Lidije Bernardice Matijević požeškom biskupu Ivi Martinoviću

Čestitku požeškom biskupu Ivi Martinoviću prigodom njegova biskupskog ređenja koju je u subotu 8. lipnja 2024. izgovorila predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević, prenosimo u cijelosti.

Čestitka laika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Čestitku koju je prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića u ime laika Požeške biskupije u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi izrekla voditeljica Biskupijskoga obiteljskog centra Pro vita et familia Ana Matković, donosimo u cijelosti.

Govor predstavnika mladih na biskupskom ređenju Ive Martinovića

Donosimo zahvalni govor umirovljenom požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i čestitku novozaređenom požeškom biskupu Ivi Martinoviću, koji je u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi, u ime mladih Požeške biskupije uputio Gabriel Rašić.

Apostolski nalog o biskupskom imenovanju mons. Ive Martinovića

Donosimo tekst apostolskog naloga o biskupskom imenovanju mons. Ive Martinovića, koji je potpisao papa Franjo.

Grb i geslo biskupa Ive Martinovića

Ususret biskupskom ređenju imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića koje će biti u subotu 8. lipnja u požeškoj katedrali, donosimo tumačenje njegova biskupskog grba i gesla.

1/10

Novosti

Aktualno

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 12. lipnja

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu 12. lipnja papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu "Duh i Zaručnica. Duh Sveti vodi Božji narod ususret Isusu, našoj nadi". Donosimo u cijelosti treću Papinu katehezu na temu „'Sve je Pismo bogoduho'. Upoznavati Božju ljubav iz Božjih riječi".

Papa Franjo primio poduzetnike, upravitelje poduzeća i bankare

Papa Franjo primio je u subotu 15. lipnja 2024. godine u Vatikanu poduzetnike, upravitelje poduzeća i bankare iz cijeloga svijeta, okupljene u mrežu Sustainable Markets Initiative (Inicijativa za održiva tržišta) koja živi načela enciklike Laudato si', izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo: Napuštanje starijih je prava skrivena eutanazija

Povodom Svjetskog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, papa Franjo je u objavi na društvenoj mreži X pozvao na suprotstavljanje logici koja ljude u starijoj dobi smatra materijalom za odbacivanje, izvijestio je Vatican News u subotu 15. lipnja.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Sisku

U subotu, 15. lipnja za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo se u središtu Hrvatske, u gradu Sisku.

Vrgorac: Slavljena misa za Lipanjske žrtve

Misu zadušnicu za 33 ubijena žitelja župe i grada Vrgorca - „Lipanjske žrtve“ u subotu, 15. lipnja 2024. u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marija u Vrgorcu predvodio je domaći župnik fra Josip Repeša.

Proslavljeno sto godina Društva svete krunice u Clevelandu

U Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Pavla u Clevelandu je prigodom proslave 100. godišnjice osnutka Društva svete krunice održana devetnica koju je, na poziv župnika Zvonka Blaška, predvodio o. Zvonko Vlah, isusovac iz Zagreba.

Đakovo: Održan koncert „Nebeski hvalospjev“

Udruga žena za borbu protiv raka dojke „Roseta“ Đakovo u petak, 14. lipnja 2024. organizirala je 22. koncert „Nebeski hvalospjev“ u Đakovu, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svečana Večernja uoči sv. Vida u Rijeci

Uoči proslave zaštitnika nadbiskupije, sv. Vida, riječki je nadbiskup Mate Uzinić 14. lipnja u riječkoj katedrali predvodio svečanu Večernju. Koncelebrirali su biskupi i upravitelji sufraganskih biskupija Riječke metropolije, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Ivan Štironja te upravitelj gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić kao i svećenici Riječke nadbiskupije.

Pogreb don Jure Žure u Košutama

Pogrebna misa i obredi za pokojnog svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije don Juru Žuru slavljeni su u petak 14. lipnja 2024. u Župi Presvetog Srca Isusova u Košutama.

Nadbiskup Uzinić predslavio svečanu misu svetkovine sv. Antuna u Puli

Župa sv. Antuna Padovanskog u Puli, jedina posvećena Svecu svega svijeta na području Porečke i Pulske biskupije, i ove je godine svečano proslavila svoju župnu svetkovinu. Središnje svečano večernje misno slavlje, u četvrtak, 13. lipnja, ove je godine predvodio mons. Mate Uzinić, nadbiskup riječki i metropolit.

Biskup Martinović predvodio spomen na poginule požeške branitelje

Prigodom Dana hrvatskih branitelja grada Požege i 33. obljetnice osnivanja 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, požeški biskup Ivo Martinović predvodio je na spomendan sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja u požeškoj crkvi sv. Lovre euharistijsko slavlje za poginule, nestale i preminule braniteljice i branitelje.

Proslava svetkovine sv. Antuna u Starom Petrovom Selu

Župa u Starom Petrovom Selu proslavila je svoga nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog u četvrtak 13. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je požeški biskup Ivo Martinović, izvijestila je Požeška biskupija.

Đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije položili završni ispit

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je u petak 14. lipnja zaključni ispit đakonske godine te je time završena jednogodišnja teološko-pastoralna formacija polaznika pastoralne godine, tj. kandidata za sveti red prezbiterata, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena

Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena koje je objavio Dikasterij za nauk vjere nakon što ih je odobrio papa Franjo, stupile na snagu 19. svibnja 2024., na svetkovinu Pedesetnice.

Papina poruka za 1. Svjetski dan djece

Donosimo u cijelosti poruku pape Franje za 1. Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Tema Papine poruke je »Evo, sve činim novo!« (Otk 21, 5).

Propovijed biskupa Rogića na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži

Donosimo propovijed predsjednika Odbora HBK-a za mlade šibenskog biskupa Tomislava Rogića upućenu na misi slavljenoj na 12. susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja 2024. u Gospiću.

Homilija pape Franje na misi u sklopu apostolskog pohoda Veneciji

Papa Franjo predvodio je tijekom svoga apostolskog pohoda Veneciji u nedjelju, 28. travnja misu na Markovu trgu i tom prigodom uputio homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papina poruka Urbi et orbi

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 31. ožujka poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 61. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Četvrtu uskrsnu nedjelju 21. travnja 2024.

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2024.

Donosimo u cijelosti prijevod Papine poruke za XXXII. Svjetski dan bolesnika koji se slavi na spomen Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače 2024., na temu »Nije dobro da čovjek bude sam«. Liječiti bolesne liječeći odnose".

Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija 2024.

Donosimo u cijelosti Poruku pape Franje za 58. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavi 12. svibnja 2024. o temi „Umjetna inteligencija i mudrost srca. Prema uistinu ljudskoj komunikaciji“.

Nota Dikasterija za nauk vjere „Gestis verbisque“

Prigodom Plenarne skupštine Dikasterija u siječnju 2022. kardinali i biskupi članovi Dikasterija izrazili su zabrinutost zbog porasta slučajeva u kojima su bili prisiljeni utvrditi nevaljanost slavljenih sakramenata. Stoga je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje objavio ovu Notu čiji prijevod u cijelosti prenosimo.

Dikasterij za nauk vjere o mogućem sudjelovanju u sakramentima krsta i ženidbe transseksualnih i homoafektivnih osoba

Dikasterij za nauk vjere objavio je u utorak 7. studenog odgovor brazilskom biskupu Joséu Negriju, koji je dikasteriju uputio nekoliko pitanja o tome kako postupiti s transseksualnim i homoafektivnim osobama u pogledu slavljenja sakramenata.

1/10

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK