Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša predvodio misu povodom svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije

Mostar (IKA)

Svečanim misnim slavljem u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, proslavljena je svetkovina zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, prenosi Crkva na kamenu.

U koncelebraciji s nadbiskupom Kutlešom bili su mjesni biskup Petar Palić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić, apostolski vizitator s  posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s  posebnom ulogom za župu Međugorje, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Franciso Assis Chullikatt, umirovljeni nadbiskup Pesara i delegat Talijanske biskupske konferencije Piero Cocci, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović te umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Također su u koncelebraciji bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Nikola Menalo te velik broj svećenika i redovnika.

Pozdrav na početku misnoga slavlja uputio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Među važnom karakteristikom sv. Josipa Sveto pismo navodi da je Josip bio „pravedan“, što znači „svet“, osoba u ispravnom odnosu s Bogom. Možda Josip nije bio upadljiv izvana, ali je blistao iznutra, pa će sv. Franjo Saleški reći da je Josipova volja „u svakom trenutku bila usklađena i sjedinjena s voljom Božjom”, kazao je biskup Palić. „Molit ćemo zagovor sv. Josipa da i sve naše misli, riječi i djela budu usklađene s Bogom”.

Pozdravio je sve okupljene biskupe, svećenike i redovnike, vjernike te učenike i profesore Srednje prometne škole u Mostaru i čestitao im svetkovinu sv. Josipa i ujedno Dan škole. Pozdravio je sve predstavnike društveno-političkoga, kulturnoga i znanstvenoga života grada i biskupije. „Na osobiti način pozdravljam tebe, dragi nadbiskupe Dražene, i zahvaljujem ti na nazočnosti danas među nama i na predsjedanju ovim euharistijskim slavljem. U ovoj biskupiji si rođen, u ovoj si katedrali i biskupskom domu uz katedralu činio svoje prve svećeničke korake i stjecao svoja pastoralna iskustva, a sada te Gospodin, po papi Franji, postavlja i šalje da predvodiš Crkvu zagrebačku. Dok ti čestitamo, danas svoje molitve upućujemo Gospodinu da ti, po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i sv. Josipa, bude blizu, kako bi povjereni vjernički narod u Zagrebačkoj nadbiskupiji vodio pravedno, ponizno i bio uvijek otvoren poticajima Duha Božjega, kakav je bio i sv. Josip“, kazao je biskup Palić.

Katedralni zbor „Marija“ korizmenim je pjesmama pratio misu, čitanja su čitali župljani. Don Ivan Bijakšić, župnik župa Ravno i Trebinja otpjevao je psalam, a evanđelje je navijestio đakon don Zvonimir Rezo. Obojica su rodom iz katedralne župe.

Nadbiskup Kutleša u homiliji je govorio o svetkovini sv. Josipa koja pred vjernike stavlja skrovitog, poniznog i tihog čovjeka, Josipa iz Nazareta. Sveti Josip je doista bio „tihi čovjek“ u povijesti ljudskog spasenja. Ni samo Sveto pismo ne donosi puno zapisa o njegovu životu niti bilježi riječi koje je govorio. No upravo mu je ta skrovitost priskrbila nezaboravno i nevjerojatno mjesto u našoj kršćanskoj vjeri. Njegov je lik privukao mnoštvo svetaca, teologa i papa u povijesti Crkve, koji su govorili ili pisali o njemu. Prije nešto više od 150 godina, ovaj „tih“ i malen čovjek proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve. Tu smo obljetnicu obilježili 2021. godine, tzv. Jubilejskom godinom – „Godinom svetog Josipa“, kazao je nadbiskup Kutleša.

U svijetlu skrovitosti, koja se slavi u svetom Josipu, nadbiskup je izdvoji tri stvari. Sveti je Josip, kako Papa kaže: „čovjek svakidašnjice, diskretne i skrovite prisutnosti“. Potom, druga je odlika svetoga Josipa biti u sjeni nečega što te nadilazi (usp. Patris corde, 7). Na koncu, sveti Josip je bio „čovjek rada“ koji je pronalazio Božju prisutnost u svome radu. Bio je skroman čovjek koji nije tražio priznanje ili privilegij u svom svakodnevnom životu.

Nadbiskup Kutleša se na osobit način obratio i mladima upitavši ih mogu li stvari izgledati drugačije? „Smijemo li sanjati i pokušati ostvarivati drugačiju budućnost? Nemojte pokleknuti pod bremenom malodušja. Možda će vam se učiniti da je malen, tih, pošten život, život bez korupcije i pompe neprivlačan, ali takav život otkriva veliko nutarnje bogatstvo čovjeka”.

Nositi strpljivo žrtvu svakodnevnice herojska je ljubav. Kako je prepuno unutarnjeg mira i sreće biti „čovjek svakidašnjice“, diskretan i skrovit, koji u svim okolnostima života uspijeva prepoznati Božju providnost; biti čovjek koji boravi „u sjeni Božje prisutnosti“ i svojim „poštenim radom“ svjedoči puninu vjere koju nosi u srcu, biti nalik sv. Josipu, poručio je nadbiskup Kutleša.

Nakon mise u mostarskoj katedrali, biskupi, svećenici, redovnici, časne sestre i Božji put krenuli su u obližnji Biskupijski centar gdje je svečano otvorena izložba „Biskupijsko umjetničko blago“, izvještava Crkva na kamenu.